Jak pracować techniką POMODORO?
JAK PRACOWAĆ TECHNIKĄ POMODORO?
Technika POMODORO służy poprawieniu koncentracji, pomaga skupić się na zadaniach, pracować szybciej i efektywniej.
Skąd wzięła się jej nazwa?
Nazwa pochodzi od kuchennego czasomierza (timera), który często ma kształt pomidora. W naszej technice wyraz POMODORO będzie oznaczał okres 20 minut nieprzerwanej pracy.
Co będzie nam potrzebne?
Właściwie potrzebujemy tylko kuchennego czasomierza, stopera lub aplikacji odmierzającej nam czas.
Jak zacząć?
- Uporządkuj swoje miejsce pracy. Wyłącz telewizor i telefon. W ciągu najbliższych 20 minut nic nie powinno Cię rozpraszać. Nie odpowiadamy na wiadomości na klasowej grupie, nie sprawdzamy, co nowego w mediach społecznościowych.
- Stwórz listę zadań do wykonania, np. angielski, polski, praca z techniki.
- Ustaw timer na 20 minut i w tym czasie zajmuj się tylko pierwszym zadaniem z listy. Jeśli wykonasz je przed upływem 20 minut, nie rób przerwy, a zacznij kolejne zadanie. Każde wykonane zadanie wykreśl z listy. Czasomierz warto mieć w zasięgu wzroku tak, by widzieć, ile czasu nam jeszcze zostało.
- Gdy zadzwoni nasz czasomierz, robimy 5 minut przerwy. Wstajemy od biurka, pijemy wodę, idziemy do toalety, wyglądamy przez okno, przeciągamy się.
- Po upływie 5 minut przystępujemy do kolejnego POMODORO, a więc do kolejnych 20 minut pracy.
- Po czterech POMODORO robimy dłuższą przerwę (20 – 30 minut). Przeznaczamy ją na posiłek, wyjście na podwórko, odpoczynek, rozmowę z bliskimi, wykonanie proponowanych ćwiczeń z wychowania fizycznego.
- Jeśli nadal mamy zadania do wykonania, rozpoczynamy kolejny cykl.
- Po wykonaniu zadań spoglądamy na listę i cieszymy się, jak wiele udało nam się zrobić.
Co nam to daje?
- Każde kolejne wykreślone zadanie z listy daje nam satysfakcję i motywuje do dalszej pracy.
- Pomodoro uczy dyscypliny, poprawia szybkość i jakość Twojej pracy.
- Każda przerwa to zastrzyk energii dla naszego mózgu, dzięki czemu udaje nam się dłużej skupić na zadaniu.